Kako se obući prvog dana na poslu?

September 5, 2016

2016-09-01_13.45.21-4

Eto. Počela je škola. A i vrijeme joj je bilo. Mi prosvjetni radnici se zasita u drugoj polovini avgusta silno poželimo škole, kolega i učenika. Za sve nas koji u prosvjeti radimo,škola je posebna ustanova, to je naš hram znanja, autoriteta, uzora, kulture i posvećenosti,pogotovo ako ste kao npr. ja zaposleni u umjetničkoj struci kao profesor klavira.

A šta da vam kažem o onima koji su mene učili, o mojoj prvoj profesorki klavira? Kakva je to dama bila! Uvijek plava njegovana kosa, a kostimi koje je često nosila su na njoj izgledali kao neka nježna verzija oficirske uniforme, na kojoj su uvijek šarmantni broševi djelovali kao ordenje za sve ono što je radila sa nama ia za nas. Kada sam bila mala u leksikonima sam pisala "kad porastem biću profesor klavira." Šta je mala djevojčica od 7 godina znala šta je profesor klavira? Danas znam da je to bila moja silna želja da budem kao Ona.

S takvim mislima dolazim i 1.septembra u tu istu školu na upoznavanje sa novim učenicima i roditeljima i započinjem svoju petu školsku godinu kao profesor, i po peti put brižljivo smišljam šta ću obući taj prvi radni dan. Znam koliko je bitan taj prvi utisak koji garderoba itekako ostavlja, htjeli mi to priznati ili ne. Mada moja vrlo uspješna i bogata umjetnička karijera traje više od 20 godina, ipak sam profesor od tek 28 ljeta, što u izgledu nije dovoljno da djelujem kao prirodan autoritet. Zato odmah odlučim da ću obući sako i suknju. Kostim nas uvijek učini malo ozbiljnijim nego što jesmo,a danas mi je to nužno zbog roditelja. No djeci ipak ne želim da djelujem prestrogo, i zato od mnogih odaberem kostim baš neke nježne, sedefasto roza boje. Izvlačim iz ormara taj svoj ljetni kostimić bez podstave,i oduševim se kad vidim da je dizajniran bez revera, dakle sigurno neće bit preozbiljan.2016-09-01_13.48.28-4

Takav efekat sam mogla postići i nekom kvalitetnijom vesticom ili sakoom zaobljenog, ne špicastog revera. Zatim spontano izaberem majicu iz nove kolekcije modne kuće Carmen line koja nosi naziv Monarh (kažu da Monarh kampanja promoviše snažnu, sposobnu, predanu, istrajnu i šarmantnu ženu, a ja mislim da govore o mojoj prvoj profesorici klavira.

2016-09-01_13.52.09-1

I o mojoj mami. I baki, i sestri. I posebno mojoj drugoj profesorici klavira...). Majica je od baskrajno ugodne viskoze, ljubičasto-bež-roze sitnog dezena, i ima bubi kragnicu koja će dati djetinji, naivniji izgled nekim oštrijim crtama moga lica. Slično sam mogla postići i npr. tufnicama ili cvjetnim dezenom.

Odabrala sam make up nježnijih, toplih boja, ali sam oči istakla eye liner-om, jer legenda kaže da se profesorska mudrost i znanje najviše vide u njegovim naočalama ili pogledu.

Eto kako sam se ja obukla za prvi dan na prosvjetnom radnom mjestu. Pričaćemo o još mnogo čemu, kroz lične priče i žive primjere. Pisaćemo o situacijama kada moda život znači. Do tad volite svoje uzore, svoj posao i budite lijepe prije svega same sebi.


autorska slika za blog-2 Vedrana Stojić direktor marketinga i prodaje modne kuće Carmen line profesor klavira  
Podijeli