Kolekcija visoke mode

April 8, 2012

Kolekcija visoke mode i najpoželjnije vjenčanice u BiH „CARMEN BY ORIJANA“

Čast za svečano zatvaranje 28 Nivea BH Fashion Week Sarajevo pripala je našoj najboljoj renomiranoj modnoj kući Carmen Line.

Šta je modna kuća Carmen Line pripremila u kolekciji proljeće/ljeto 2012?

Kolekcija Carmen Line za proljeće-ljeto 2012 namjenjena je damama koje u svakom trenutku žele izgledati moderno, ženstveno, luksuzno i romantično. U ovoj kolekciji modna kuća Carmen Line Vam nudi Casual, Business i Coctail modnu liniju.

Casual modna linija namjenjena je za svaki dan, pa su tako odijevni predmeti izradjeni upravo od prirodnih materijala kako bi se dame tokom cijelog dana osjećale ugodno. Kada je u pitanju odabir boja, Carmen Line preporučuje crno-bijele varijante, ali i odijevne kombinacije intenzivnih boja, kao što je pink, plava, zelena, ali i neizostavna crvena boja!

Business modna linija kreirana je da odgovori na potrebe poslovnih dama koje žele da pored formalnog izgleda budu istovremeno i moderne i romantične, i atraktivne.

Coctail linija je modna linija na koju je modna kuća Carmen Line ove godine obratila posebnu pažnju. Dame će biti oduševljene širokom paletom koktel haljina, u kojima će zasigurno zablistati gdje god da se pojave!

Osim pret-a-porter kolekcije, koju potpisuje modna kreatorka Plamenka Stojić,  premijerno su predstavljene i kreacije visoke mode s Vašim potpisom Carmen by Orijana. Možete nam opisati Vašu autorsku kolekciju?

Carmen by Orijana je luksuzna modna linija koju je ovog proljeća lansirala modna kuća Carmen Line, a meni je čast da ova kolekcija nosi upravo moj potpis. Carmen by Orijana je linija luksuznih, avangardnih vjenčanica, vjenčanica koje odstupaju od stereotipa i za koje slobodno mogu da kažem da predstavljanju osvježenje na BiH modnoj sceni. Vjenčanice Carmen by Orijana kreirane su za moderne, avangardne i smjele djevojke, to su unikatne haljine u kojima će svaka djevojka na svom vjenčanju biti kraljica!

Je li potrebno formalno obrazovanje kako bi se neko bavio modom?
Smatram da je pored formalnog obrazovanja, koje je po mom mišljenju osnova za uspješno bavljenje bilo kojim poslom, potrebno još mnogo toga. Talenat stavljam na prvo mjesto, a zatim slijedi volja, rad, mnogo truda, pozitivna enrgija, i vrlo je bitno oko sebe formirati uspješan tim saradnika. To je formula za uspjeh!

Po Vašem mišljenju, kakva je trenutna modna situacija u Bosni i Hercegovini i koliko se naša modna scena razlikuje od one u inostranstvu?

Bosna i Herceovina ima mnogo mladih talenata, i pozitivno je što postoji jedna modna manifestacija kao što je Nivea BiH Fashion Week koja pruža šansu mladim dizajnerima da pokažu svoj rad i da se predstave široj javnosti.

Imate li možda nekakve planove da Vašu kolekciju prikažete na nekim od vodećih svjetskih pisti?

San svakog modnog dizajnera jeste da prezentuje svoj rad svjetskim modnim kritičarima. Ja sam imala tu sreću da u dizajnerskom timu modne kuće Carmen Line  učestvujem u kreiranju haljine u kojoj se najljepša djevojka Miss Bosne i Hercegovine predstavljala na Izboru za Miss Svijeta. Prošle godine Izbor za Miss Svijeta održan je u Londonu i zadovoljstvo mi je da kažem da je Carmen line haljina po ocjeni svjetskog modnog žirija ušla u Top10!

Da li Vam je važnije mišljenje kritičara ili osoba koji će kupovati Vašu odjeću?

Bitna mi je iskrena kritika ljudi koji su uspješni u ovom poslu kojim se bavim, mada se previše ne opterećujem mišljenjima drugih. Radim ono što volim, i radim to najbolje što znam, i to dame koje kupuju Carmen Line kreacije znaju prepoznati!

Otkuda Vaša ljubav prema modnom dizajnu? Kako ste se odlučili dizajnirati visoku modu? Koliko je trebalo vremena da realizujete kreacije od Vaše ideje do nastanka kreacije?

Oduvijek sam voljela umjetnost. Još kao mala sam slikala po zavjesama i zidovima, šila sam Barbikama haljinice, suknjice, kaputiće, i dok su moje drugarice govorile da ce biti pjevačice kad porastu, ja sam govorila da ću biti modni dizajner!

Već duže vrijeme radim u dizajnerskom timu modne kuće Carmen Line, i željela sam da uradim nešto što na ovim prostorima još niko nije uradio. Jednog dana sam prolazila pored salona vjenčanica i pomislila sam: “Da se ja sutra udajem, pa ja ne bih mogla da izaberem za sebe vjenčanicu, jer su sve previše klasične”, i tako sam došla na ideju da dizajniram visoku modu, vjenčanice u kojima će se djevojke koje su rođene da budu drugačije osjećati savršeno.

Za izradu jedne ovakve kolekcije potrebno je mnogo vremena, truda, strpljenja, znanja, ali proteklih 6 mjeseci koliko sam radila na Carmen by Orijana kolekciji za mene je bilo najkreativnijih i najljepših 6 mjeseci mog života!

Ko su Vam uzori u modnom svijetu kada je „visoka moda“ u pitanju?
Kada govorimo o visokoj modi, za mene je jedan jedini John Galliano.

Da li se javne ličnosti u BiH po Vašem mišljenju dobro oblače?
U BiH postoji par javnih ličnosti koje se oblače za uzor, ostali treba još mnogo da uče!

Koje bh. dizajnere cijenite?
Cijenim rad svakog modnog dizajnera jer znam koliko je truda potrebno za jednu kolekciju. Posebno cijenim rad onih najuspješnijih koji svake sezone uspijevaju da lansiraju novu kolekciju i istu prezentuju BiH javnosti!

I za kraj – gdje se mogu kupiti kreacije Carmen Line kao i kreacije Carmen by Orijana?

Carmen Line kolekcija dostupna je u Carmen Line buticima širom BiH. Oni koji nisu najbolje informisani o prodajnim mjestima modne marke Carmen Line na našem web sajtu www.carmen-line.com mogu dobiti sve potrebne informacije.

Modna linija Carmen by Orijana biće lansirana u prodaju nakon predstavljanja ove kolekcije na Nivea BH Fashion Week-u u Banjaluci 13.04.2012. Ono što će obradovati djevojke koje planiraju moderno vjenčanje, jeste informacija da će vjenčanice Carmen by Orijana biti dostupne kako za prodaju, tako i za iznajmljivanje!!!
Carmen Line, jer dame biraju.

 

http://www.24sata.info/lifestyle/moda-ljepota/95050-FOTO-Kolekcija-visoke-mode-najpozeljnije-vjencanice-BiH-CARMEN-ORIJANA.html#ixzz1rc4GzmVu